Jaki makaron wybrać?

W sklepach znaleźć można całą masę makaronówDobry makaron, a więc jaki?

W sklepach znaleźć można całą masę makaronów. Kompletnie nie wiemy, który wrzucić do sklepowego koszyka. Szczególnie mamy problem, gdy poszukujemy makaronu nie tylko dla siebie, ale gdy interesuje nas także makaron dla dzieci. Co jak co, ale dla naszych dzieci chcemy wszystkiego co najlepsze. Na pewno nie powinniśmy się kierować ceną. Nie zawsze najdroższy makaron będzie dobrym wyborem jak i także nie zawsze najtańszy makaron będzie najgorszy. Nie ma na to reguły. Powinniśmy na pewno czytać skład. Skład jest niezaprzeczalnie najważniejszy.

Makaron makaronowi nierówny

Jeśli się zdecydujemy na jajeczny makaron, to dobrze się przyjrzeć dokładnie temu, co się znajduje bezpośrednio na etykiecie. Zdarza się niestety tak, że producenci nie używają wcale jajek, a tylko i wyłącznie pół produktów. Nie brakuje także producentów, którzy barwią jedynie ciasto. Dodają do niego kurkumę czy też beta-karoten. Pomimo tego, że nie są to składniki, które dla zdrowia naszego dziecka są szkodliwe, to jednak producent w ten sposób postępując dopuszcza się oszustwa sprzedając nam makaron, który w swoim składzie nie ma jajek. Takich sztuczek jest cała masa. Niestety wielu producentów dopuszcza się oszustwa.

Inne alternatywy

W sklepach znaleźć można także makaron ryżowy, który jedynie wystarczy zalać wodą gorącą. Jego główną zaletą jest to, że nie zawiera kompletnie glutenu. Tym samym jest to makaron w stu procentach bezpieczny dla osób, które mają nietolerancję glutenu czy też dla osób chorych na celiakię.

Na półce sklepowej z makaronami znajdziemy także makaron pełnoziarnisty. Taki makaron powstaje bezpośrednio z mąki z przemiału pełnego. Może to być mąka żytnia, mąka pszenna, mąka gryczana czy też mąka orkiszowa. Są to najzdrowsze mąki. Makaron, który przygotowany został z tej mąki ma o wiele więcej białka oraz także błonnika. Co więcej ma także dużo mniej węglowodanów. Poza tym także dostarcza witaminy z grupy B, magnez czy też kwas foliowy. Właśnie dlatego warto jak najbardziej sięgnąć po ten makaron.

Czy makaron tuczy?

Makaron  na pewno uchodzi za jeden z produktów najbardziej kalorycznych. Ale do końca nie jest to prawda. Kluczowe jest to, jak konkretnie makaron został ugotowany oraz także z czym został podany. Taki, który został ugotowany all dente, czyli na pół twardo będzie o 1/3 mniej kaloryczny, a niżeli ten, który był ugotowany na miękko. Bardzo ważne także jest to z czym konkretnie makaron podamy. Kaloryczne najbardziej będą dania z makaronem, które polane są sosami na bazie masła, śmietany oraz boczku. To prawdziwa bomba kaloryczna.

Food obraz autorstwa freepik - www.freepik.com